Miłośnicy kawy lubią czasem poeksperymentować z małą czarną i nierzadko dodają do niej aromaty, syropy, mleczka smakowe albo bakalie. Aromatyzowanie herbatki jest znacznie łatwiejsze, gdyż liście herbaciane można skropić zapachem albo ekstraktem innej rośliny i zostanie on szybko wchłonięty – kawa i herbata. Aromatyzowane kawy wytwarza się w wyniku podobnego procesu, jednakże kawa naturalnie neutralizuje inne zapachy. Bardzo dobrze z kawą komponują się alkohole, wanilia, pomarańcze i rozmaite cytrusy. Miłośnicy kaw smakowych – kawy smakowe zalecają jednak picie czarnej kawy z dodatkami syropów albo mielonych orzechów, zamiast kupowanie kawy aromatyzowanej. Wypływa to z dwóch głównych reguł: kawa z syropem ma intensywniejszy smak danej substancji niż aromatyzowane ziarna. Kawy i herbaty smakowe oraz ubogacane smakowo i zapachowo, są świetnym upominkiem na święta oraz niezobowiązującym prezentem na każdą okoliczność.